Heermoes thee of equisetum thee pas ik zelf inmiddels een aantal jaren toe bij mijn fruitboompjes.
Ooit had ik er over gelezen in boeken over biologisch (moes) tuinieren en kwam de plant (equisetum arvense) vaak op bepaalde plekken tegen.
In eerste instantie zag ik het als een hardnekkig onkruid, maar nadat ik de bestrijding ervan had opgegeven, ben ik het gaan gebruiken als plant versterker.
Maar ook door het gewoon op de bodem van uw tuin of boomgaard te spuiten, o f (desnoods vers geplukt) )op de composthoop heeft dit een heilzaam effect op de bodem door onder andere de kiezel die de plant bezit, maar het bevat ook zeer veel sporen elementen zoals o.a. silicium dit zorgt voor een verhoogde weerstand en een stevige cel structuur van de plant na opname via de wortels,
Heermoes kan bepaalde elementen heel diep uit de onderste bodemlagen halen, maar ook bijvoorbeeld bepaalde verontreiniging van de bodem in zich opnemen, o.a. in de vorm van zware metalen, dus let goed op waar u oogst, probeer de geschiedenis van de locatie eventueel te achterhalen.
Zelf heb ik het gebruikt bij een slijmbeurs ontsteking aan mijn arm waarbij fysio niet veel hielp en ik ook niet elke dag diclofenac wilde slikken.
Ik had een vat aangemaakt met ongeveer 50 liter waar ik drie maal daags mijn ontblote arm in dompelde, dit liet ik in de huid trekken, dus zonder af te drogen.
Binnen een aantal dagen was de ontsteking helemaal verdwenen geloof het of niet.
Ook experimenteer ik er vaak mee, zo had ik mij "gebrand" toen ik tijdens het heermoes spuiten langs een groepje brandnetels was gelopen.
Nadat ik een beetje op de plek op mijn onderarm had gespoten was de "pijn" binnen enkele seconden weg, ook verse planten kunnen gebruikt worden goed stuk wrijven op de pijnlijke plek.
Het is trouwens ook prima als thee te drinken maar daar heb ik minder ervaring mee, maar met bijvoorbeeld wat munt is het echt lekker, (maar wees ook weer voorzichtig met intensief gebruik) en nogmaals let op waar u oogst.
Op een of andere manier lijkt het voor de versterking van de celstructuur van mijn appelboompjes te zorgen, in ieder geval nagenoeg geen last meer van luizen kevers en rupsen.
Ook zullen slakken uw vaste planten minder snel aanvreten zelf heb ik goede resultaten bij mijn hosta's
In de moestuin is een heel ander verhaal en hangt helemaal af van de opkweek van uw plantjes, een beetje munt extract, citroen melisse of look soorten (ui, bieslook, knoflook) aan de heermoesthee toe voegen
Dit heeft natuurlijk ook alles met de conditie van de plant te maken, heeft de plant bepaalde tekorten in haar voeding toestand, dan zal heermoes ook niet echt werken.
Het mooie is dat het andere nuttige insecten niet beschadigd , zoals bijvoorbeeld biologische bestrijdingsmiddelen als spruzit.
RECEPT :
Heermoes vers plukken en 1 nacht laten wellen in regenwater of kraanwater, daarna aan de kook brengen en na het koken rustig laten doorpruttelen (uurtje) zodat alle stoffen goed beschikbaar komen het water kleurt inmiddels groen (oude pan gebruiken i.v.m. aanslag).
Daarna 1 op 10 verdunnen en verspuiten over uw gewas, natuurlijk niet vlak voor een regenbui, want dan spoelt het weer af.
Zelf gebruik ik als uitvloeier nog een beetje marseille zeep erbij (olijfolie) en wij gebruiken algen water, maar dat hoeft niet natuurlijk..
Het is niet onbeperkt houdbaar zelf maak ik een voorraad voor 3 a 4 dagen, daarna gaat de samenstelling ook wat veranderen (schiften).
Voor het gebruik in het vroege voorjaar, als er nog geen verse heermoes is, kun je bosjes te drogen hangen in het najaar.
Ook is er een prima gier van te maken om uw planten te bemesten, dit kan ook samen met brandnetel en bijvoorbeeld smeerwortel.
Reactie plaatsen
Reacties